Да л′ тко и тебе, Соларићу, гледи ?

Непогрешив индикатор кризе Европе

Posted in економија, политика by Соларић on новембар 7, 2008

stavrogin (vodja) – 25. decembar 2006.

јоцко,
Европа…!?
Моја прва асоцијација је СТРАХ.
Ваљда нема у свијету културе која баштини култ СИЛЕ у мјери у којој то чини европска култура.
Европска култура? Под условом да дођемо до консензуса о значењу појма ЕВРОПСКА КУЛТУРА…
Европа има велик проблем.Превише је на европском простору потенцијалних суверена тј.оних који претендују да у крајњој инстанци одлучују о рјешавању проблема силом. Нормално,у легалној процедури…

Други проблем је констелација укупних односа у свијету.
Док је у 18.и 19.вијеку сваки европски суверен био колонизатор, без могућности остатка свијета да се одупре, данас је стање потпуно различито. Резултат:Европа се уједињује, укрупњава са циљем да на достојан начин конкурише ОСТАТКУ СВИЈЕТА.Не да га осваја и колонизира, већ да му КОНКУРИШЕ…! Драстична разлика,зар не?
Разлика која је потпуно јасан и непогрешив индикатор кризе Европе.

А криза се убрзава, добија на замаху. Данас Европа није центар технолошког развоја. Европа нема јефтину енергију. Нема нафту, гас нити јефтину радну снагу. То су кардиналне енергије чији ће дефицит Европа тек осјетити. Како ће,рецимо европа која плаћа радника 1500 Е мјесечно конкурисати Кини, Индији,…који плаћају радника 50-100 Е мјесечно? само ако има технологије супериорније за 20 или 30 пута.А нема то.

Дакле, не уживам када кажем то,али…Европу чекају тешка, да не кажем црна времена. Економска и социјална стагнација па назадак. …

Izvor: SerbianCafe

Advertisements

2 реаговања

Subscribe to comments with RSS.

 1. ordomundi said, on новембар 20, 2008 at 08:47

  Да Европа нема јединствену културу – слажем се. Да више њих претендује на ,,европски престо“ – и то се слажем с тобом. Али се не слажем са твојим ставом по питању енергије. Кина није богата изворима енергије и остварује запањујући привредни раст. Јапан је технолошки најразвијенија ,,западна“ земља која располаже са најмање ресурса. Земље чланице ОПЕЦ поседују нафту као стратешки ресурс али су само претходна два месеца због пада цене нафте имале мањак у каси од 700 милијарди $.

  Однос снага се променио и, како ти кажеш, Европа се уједињује са циљем да конкурише а не да осваја свет. У томе и јесте поента. Државе се надмећу у међународној арени јер свака жели своје парче. Али овај свет је постао мали за све конкуренте. Зато сваки тежи да у крајњем успостави економску хегемонију као базу за стицање моћи.
  Хегемонија се обезбеђује постепеним, стрпљивим и промишљеним потезима у освајању утицаја. Другим речима, није толико битно на чијој је територији нафта, већ ко контролише бушотине и убира плодове.

  Када бисмо посматрали богатства природним ресурсима главни кандидат за нову светску силу био би Конго који располаже са око четвртином светских залиха бакра и дијаманата, и нешто мањом количином природног гаса, угља, бора и уранијума. Нажалост, ова земља то никада неће постати јер се управо на њеној територији ,,велики“ отимају за плен.

  У погледу радне снаге и јевтине технологије се слажем с тобом. Само не бих се баш поуздао у потпуности у неповредивост кинеске привреде. Захваљујући кинеској политици рађања ,,један пар – једно дете“, број радно способних становника ће у односу на број пензионера током следеће деценије рапидно опасти и условити повећана социјална давања. Не заборавимо огроман ниво сиромаштва у руралним областима Кине и гломазни бирократски апарат који тек треба реформисати. И наравно, недостатак енергије. А Кини је енергија потребна да би ,,хранила“ своју незајажљиву жељу за растом.

  Не само Европу, већ све играче који претендују на значајну позицију у међународној арени очекују тешка времена. Они који немају бринуће се како да стекну или отму, а они који имају двоумиће се с ким да тргују и какао да највише профитирају. Светска битка око природних ресурса се захуктава.

 2. solaric said, on новембар 20, 2008 at 22:34

  ordomundi, захваљујем на садржајном и конструктивном прилогу/коментару у вези поменуте тематике. Немам шта да додам осим што бих непоменуо да нисам ја аутор текста већ сам га пренео са СЦ дискусија пошто ми се учинио занимљивим.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: