Да л′ тко и тебе, Соларићу, гледи ?

За већину ствари које свакодневно радимо, сами се одлучујемо

Posted in друштво, породица by Соларић on новембар 20, 2008

И шта сада? , 08/11/2008,

Окренимо се себи и градимо свој дом који ће бити заснован на вјери у Бога живога, љубави, моралном и националном интегритету, породици, и свим оним – добрим племенитим вриједностима. За већину ствари које свакодневно радимо, сами се одлучујемо (још увијек можемо). Зашто да гледамо прљаве ствари на телевизији кад знамо да је 99% сами неморал, прљавштина, једноставно речено ужас? Зашто се трујемо са таквим смећем? Зашто уводимо не морал са запада и западни начин живота међу нас, зашто их опонашамо (имитирамо)? Оградимо се од свега што је не морално!!! Свијет је прљав и морамо у прљавом свијету да живимо, али то не значи да се не може остати чист. Риба живи у сланој води, али сама риба није слана…
Додатак у вези школе и образовања. Код нас су данас чак и села контаминирана неморалом који је градове одавно захватио. Али ипак на селима је боље. Одгајати дјецу је апсолутно много боље на селу него у граду. Градови у Србији су постали као на Западу. Неморал на сваком кораку. Али и поред тога у Србији села замиру. Људи, колико ми сами доприносимо погоршању и тако већ слабе ситуације? Много! Пођимо од себе! Почнимо своју драгоцијену енергију да трошимо на сређивање свог дворишта, које је искрено речено, постало јако прљаво.

Извор: Политика а.д. (коментари читалаца

Advertisements
Tagged with:

Једно реаговање

Subscribe to comments with RSS.

 1. ordomundi said, on новембар 23, 2008 at 17:36

  Ред, сређивање, западни неморал, морални и национални интегритет… Писац ових редова употребљава прилично празне појмове да би конструисао мисаоно неповезану творевину.

  Неморал се не увози, он се ствара у окриљу дате заједнице. Дакле, није запад одговоран за морално посрнуће једног друштва, у овом случају српског, већ сами грађани, институције и организације. Сами смо изневерили себе и нико нам због тога није крив. Најлакше је наћи кривицу у другоме. То је, уосталом, опробани метод борбе фашистичких и шовинистичких групација.

  ,,Оградимо се од свега што је не морално!!! Свијет је прљав и морамо у прљавом свијету да живимо, али то не значи да се не може остати чист“. Ако занемаримо логичку контрадикцију у овом ставу и даље остаје питање како се затворити. Да ли кроз тоталитарну контролу и ред или кроз проповеди ,,великог вође“ који говори у име нације или пак кроз увођење инквизиције за ,,неморалне“ и ,,западњаке“. Аргумент овог човека је не само ретроградан, он је посве опасан.

  На крају, питање села и града. Шта значи констатација да су ,,градови неморални“? Због чега је ,,апсолутно много боље на селу него у граду“ за одгајање деце ако су код нас ,,чак и села контаминирана неморалом“? Да није због свежег ваздуха и домаћих животиња? Изгледа да једино биљке и животиње по овом читаоцу нису ,,контаминиране“. Одакле у том случају намерава да почне да усмерава нашу енергију за ,,сређивање дворишта“ ако ништа не ваља. У муљу се не могу гајити руже.

  Стога препоручујем ономе ко је ово написао да се најпре мане песимизма и псеудодесничарске и квазифашистичке реторике и да почне да размишља својом главом о проблемима који га окружују и, што је најважније, да престане да криви друге за сопствене неуспехе и почне да доприноси сопственој заједници. Јер, ,,не питајмо друштво шта може да учини за нас, већ шта ми можемо да учинимо за њега“.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: