Да л′ тко и тебе, Соларићу, гледи ?

„Жила куцавица” кинеске филозофије

Posted in геополитика, економија, филозофија, SerbianCafe by Соларић on децембар 3, 2008

јocko4 (observer-analist)

28. oktobar 2006.

„Napipao” si „žilu kucavicu” kineske Filozofije.

Da bi se ta Filozofija bolje razumela, pored čitanja Kon-Fu-Tse-a (Konfučija), treba se upoznati i sa filozofemama iz Ji Đinga. To učenje je staro skoro koliko i kineska civilizacija.
Ukratko, već je u tom učenju najavljena borba suprotnosti, dobra i zla, pozitivne i negativne energije (Jin i Jang).
Ono što je vrlo interesantno, učenje ukazuje na poštovanje principa odmerenosti, ili mere, o kome je govorio i Heraklit.

Po završetku američkog rata u Vijetnamu, Kina je doživela učestala upadanja Vijetnamaca sa juga na svoju teritoriju. Problem je rešila tako što je za nedelju dana vojnih operacija prodrla oko 30 km u Vijetnam, porušila sve u tom pojasu, a zatim POVUKLA svoje snage na granicu pre sukoba.
Akcija je bila vrlo precizno odmerena i Kina nije napustila svoju stabilnu poziciju. Upravo je tu bio primer primene učenja iz Ji Đinga.

Sadašnja situacija veoma odgovara kineskom planiranju razvoja – ne gubeći stabilnost, jačati ekonomski i vojno i ostvarivati sve snažniji ekonomsko-politički UTICAJ na zemlje u Aziji. (Langsam aber zicher). Kina ne želi da rizikuje, već ide na to da se azijske države postepeno priklanjaju njenom uticaju, kao zrele kruške.

Vojne invazije nisu u njihovom planu, ali je očigledno da prema ostalom delu sveta primenjuju taktiku konstantnog i postupnog ubacivanja (izvoza) svojih sunarodnika. Izgleda sporo, ali to su planovi na duže rokove, po kojima se bitno razlikuju od neurotičnih evropskih osvajača.

Jačanje vojnih snaga Kine služi za obezbeđenje i odvraćanje eventualnog agresora, što se takođe uklapa u kineske filozofeme iz borilačkih veština – u odbrani si najjači i najmanje se otkrivaš.

Gomilanje rezervi zlata pokazuje da Kina ne veruje postojećem svetskom monetarnom sistemu i uklapa se u njihove planove da ekonomski priklone Japan sebi. To su mi upravo Kinezi govorili.
Kažu, kad Kina bude dovoljno ekonomski jaka i uticajna, Japan neće imati drugog izbora …

Želim da ukažem na razlike u gledanjima na stvari između nas (Evropljana) i Kineza. Iz našeg ugla i načina filozofiranja, dolazimo do zaključaka, koji se ne uklapaju u njihov način mišljenja. Stvari postaju malo jasnije kad se upustimo u njihova milenijumima stara razmišljanja i stavove na kojima se bazira njihov pogled na svet.

Извор: SerbianCafe.com

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: