Да л′ тко и тебе, Соларићу, гледи ?

Сада, под експанзијом транзиције ( и прогреса?) нестаје и књижара „Нолит“

Posted in друштво, култура, књижевност by Соларић on децембар 8, 2008

ЧИТАТЕ ЛИ МАКС МАРУ

Стварање новог по кроју транзиционог капитализма морало би, макар делом, да унапређује постојеће институционалне вредности у култури, а да се и Министарство културе прогласи ресорним партнером у процесима приватизације предузећа из ове области

Драгољуб Жарковић

[објављено: 05/12/2008]

paja patak, 05/12/2008, 15:02

Рођен сам и одрастао две куће изнад (бивше) Нолитове књижаре о којој је реч. У детињству нисам баш често куповао књиге у њој.

Давао сам увек предност оном малом броју антикварница у којима си понекад могао да нађеш неку добру књигу из времена „труле“ Југославије, јер се у претходнику „Нолита“ – „Новом Поколењу“ углавном продавала књига из пера соцреалиста. Касније су и антикварнице практично нестале, а у књижарама су, на срећу, почеле да се појављују и нормалне књиге.

Тако сам, када сам се пре четрдететак година најзад исељавао на трули Запад, понео са собом и пар стотина српских књига, али су ми најдража остала издања Геца Кона (Нушић ева дела и серија „Плаве птице“), Издавачке књижарнице Радомира Д.Ћуковића – Теразије 17 (онај прави „Кадок“), књижарнице Томе Јовановића и Вујића „Зелени Венац“ (дела Жила Верна са лепо илустрованим корицама), Народног Дела (са слоганом „Држава почива на просвећености“), „Југоистока“, који је упркос немачкој окупацији ипак понешто издавао, итд., итд.

Сви ови издавачи су били угушени после 1945. године. Сада, под експанзијом транзиције ( и прогреса?) нестаје и књижара „Нолит“ . Колико је то добро, показаће време. На њено место долази “Max Mara” (вероватно са својим «сателитима» Weekend i Marina Rinaldi). То је лепа, луксузна дамска конфекција, на Западу приступачна једва за горњих 5% становништва .

Тако је, бар, у Холандији, где је модални годишњи приход 31.000 Евра, а ком ли ће проценту Српкиња бити приступачно – видеће се. У досадашњим посетама, моја супруга је запазила да се у Београду могу наћи застарели модели “Max Mara”, вероватно заостаци допремљени после распродаја у Србију – али по нормалним, па чак и вишим ценама. Сада ће, ваљда, бити боље? Госп. Жарковић оплакује злехуду судбину „Нолита“.

Шта да кажем, осим оног отрцаног: „Тражили сте, гледајте.“

Извор: Политика а.д. (коментари корисника)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: