Слаткиши „одговорни“ за дечије несташлуке
Слаткиши „одговорни“ за дечије несташлуке
Адитиви у храни могу да буду нека врста окидача за изузетну дечју хиперактивност. Oдлука о забрани одређених додатака храни морала да буде донета на европском нивоу.
Хиперактивност деце видно скаче када конзумирају неке адитиве хране у поређењу с децом којој нису дати исти састојци, утврдили су научници при Универзитету у Саутхемптону.
Британска агенција за контролу хране која је наручила ово истраживање , наводи да би свака ефективна одлука о забрани одређених додатака храни морала да буде донета на европском нивоу.
Дешава се да деца пате од поремећаја хиперактивности повезаног са мањком концентрације и последично са лошијим успехом у школи.
„Након што поједу неке слаткише или попију газирано пиће, деца постају хипеарактивна. Престану да слушају шта им говорите и почну да раде све оно што не смеју“, каже један родитељ.
Родитељи су и раније појачану активност код деце доводили у везу са оним што једу, тачније са слаткишима, газираним напицима и „грицкалицама“ при чему се испоставило да су у праву с обзиром да су научници са британског Универзитета Саутхемптон закључили да адитиви у храни могу да буду нека врста окидача за изузетну дечју хиперактивност.
„Тестирали смо вештачке боје које се могу наћи у широко распрострањеној врсти производа који се налазе у дечијој исхрани и нисмо установили који су тачно адитиви одговорни за појачавање активности код деце“, каже докторка Дајана Бенфорд.
Надлежи за исхрану деце у школама и представници британске агенције за одржање стандарда у храни апеловали су на произвођаче да добровољно избаце вештачке боје и друге адитиве из производа намењених деци.
Наставак на: http://www.rts.rs
leave a comment