Да л′ тко и тебе, Соларићу, гледи ?

Проблем је што ми данас себе не видимо својим очима

Posted in Србија, друштво, политика by Соларић on 21 фебруара, 2009

Србија – како поправити слику о себи

Елита Србије,међутим, морала би пре свега да „поради” на сопственој професионалној и моралној одговорности, уколико не жели да у историју уђе као недорасла проблемима који разарају саму друштвену и државну супстанцу ове земље. Ово је заправо егзистенцијални изазов за Србију. Он не важи само за политичку, већ и за интелектуалну и уметничку елиту Србије.

Институт за федерализам, Фрибур

Лидија Баста-Флајнер
[објављено: 18/02/2009]

Jovan Jovanovic, 18/02/2009,
Шмрц, шмрц… Ово је један тако у срце погађајући текст, да сам морао да га овако почнем. Нажалост, бојим се да нам спаса нема, а нажалост, тешко да ћемо победити. Проблем је што у актуелном светском друштвеном тренутку владају тако ирелевантне ствари. Људска права су уздигнута на пиједастал најбитнијих животних потреба, иако се у пракси максимално не поштују, чак шта више, право на рад је постало најугроженије људско право…

Узимајући у обзир ту проблематику, проблематику наше актуелне елите која је своју борбу против Милошевића градила на томе, делом не схватајући, делом знајући (али ћути и вози, твоје време је кад се докопаш власти) ми смо све више деградирали државни систем, систем вредности… који су већ били толико деградирани да се скоро може дати алиби овим „новима“.

Проблем овог друштва су управо те квазипатриоте и квазимодерне, проевропске, демократске елите… Време у коме медији доминирају у едукацији друштва нажалост није захвално. Није само проблем што нас тамо далеко неко гледа очима које му је неко сервирао… Проблем је што ми данас себе не видимо својим очима. Наш радник нема времена за своје дете, наш радник без посла је незадовољан што не ради, па опет нема времена за своје дете.

А наш радник и „нерадник“ су темељ наше елите… а наша елита едукује, прави смернице будућег живота „нерадника“ и радника… и то је зачарани круг… Бојим се да изласка из тог круга, у актуелном друштвеном тренутку нема… А можда нас нека невидљива сила, нека СЕК-а спаси, отрезни… Верујем да већина нас то жели, свесно, подсвесно, несвесно… Бар се надам да желимо

Извор: Политика Online (коментари корисника)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: