Да л′ тко и тебе, Соларићу, гледи ?

Сувише се даје пажња индивидуи, често на уштрб заједнице. А то није природни закон.

Posted in друштво, образовање, религија, филозофија, SerbianCafe by Соларић on 10 марта, 2009

Nekoliko zapazanja citajuci ovu stranicu

djede_niko – Jan 20, 2001

Za imanentnu komponentu univerzuma kako od prostih manifestacija prirodnih zakonitosti, tako do najvisih inteligentnih oblika (to ne mora biti samo covjek u ovom univerzumu) potrebna je inteligentna informacija i njen nehaoticni redosled. Njena negacija haos se iskljucuje dokazivanjem enormne entropije i malog matematickog ocekivanja za istu.

Postoje teorije koje primjenjuju teorijsku fiziku, vjerovatnocu i teoriju informacija, i koje opisuju tu neophodnost kako na nivou makroskale kosmosa tako na nivou mikroskale subatomskog svijeta, tako i neophodnosti za razvoj zivota. Diskusije oko tih teorija cu ostaviti kada budem imao vremena, a ne da raspravljam sa jednom vremenski svezanom rukom sa ljudima koji su sada dokoni.

Postavlja se pitanje „NOSIOCA“ te informacije. Termin „nosioca“ pokazuje ogranicenost nase terminologije. U hriscanstvu kazu Bozija rijec za tu informaciju. Nebih se zalijetao da je Bog stvarao covjeka po svom oblicju, jer Bog vjerovatno nije iskljucivo u 4D prostoru u kome se nalazi covjek. Anatomija covjeka je najvjerovatnije plod usavrsavanja anatomije najpametnijeg primata. Ovde bih bio oprezan i rekao da nemam ozbiljnu predstavu o tome. „Imago Dei“ ce ostati black box. Sto implicira raznovrsnost interpretacija zbog OGRANICENOSTI covjekovog uma.

Dalje, besmisleno je da se zloupotrebom predstave Adamovog rebra i Nojeve barke negira neophodnost inteligentne informacije. I za mene je ne prihvatljiva predozba o stvaranju vaseljene prema Starom Zavjetu. Bozija inteligentna informacija koja je zaista stvorila vaseljenu je za covjeka transcedentna i mislim da ce ostati neovisno od razvoja nauke (kao u Isakovoj prici o nedokucivost toplotne smrti, mada nije sve tako crno i o tome bismo diskutovati kasnije). Transcedencija nije ona kako je nakaradno upotrebljena u jednom od prethodnih topic-a.

Za mene u prici Asimova ima bitan nedostatak – zavrsetak kako ce usamljena vjestacka inteligencija obrnuti red kako je Asimov (toga je i on svjestan) ekstrapolirao na kraju (to je samo pisceva parabola koji ima potrebu da djelo zavrsi sa optimisticnom vizijom ipak ljudske kreacije-inteligentne vjestacke masine koja ga prevazilazi brzinom procesiranja i inteligencijom u dijapazonu 2020-2050 ). Taj zavrsetak je neprihvatljiv, jer ona mora imati energetsku komponentu kao svog nosioca(ona je samo produkt istog tog univerzuma).

Bozja inteligentna informacija i njeno djelovanje se manifestuje mozda sa nizom drugih univerzuma (izuzetak -postoji teorija i o simetricnim kosmosu) koji cak mogu imati potpuno druge pojavne oblike i zakonitosti, a covjek je samo mali produkt te univerzalne dinamike. Covjek postaje suvise narcisoidan razvojem tehnologije, ali ako se ZAISTA bavi naukom (a ne rutinskim poslovima na bazama podataka i odrzavanjima mreza) koja treba da dokuci ka novim zakonitostima, onda je tu mnogo komplikovanija prica i svjestan je neizvjesnosti brzine u progresu sledecih koraka. Ajnstajn je ucinio sjajne pomake u nauci u jednoj deceniji, a onda pocinje njegovo tumaranje do poslednjeg daha na stolu sa nepostignutom formulacijom objedinjene teorije polja. Neke stvari su za sad tesko dokucive i nisu stvar samo pukog statistickog predvidjanja hoce li se nesto desiti prije 2020 ili 2050.

Cak sta vise neka saznanja nece nikad biti postignuta jer nije u domenu najinteligentnijem sisaru. Covjek je suvise mali u ovoj vaseljeni ali treba da se usavrsava, bori, jer to je smisao njegove dijalektike zivota. Ta narcisoidnost i epikurski poklici panicno prizivaju nauku za formulu besmrtnosti. Suvise se daje paznja individui, cesto na ustrb zajednice. A to nije prirodni zakon.

Takodje mi je besmisleno kukanje o „nepravdama“ koju dozivljava individua. Zapadni covjek ima potrebu da svaku nepravdu posmatra individualno, ali je mnogo bitnija kompletna zajednica, drustvo, njen razvoj i opstanak. To je prirodni zakon, to je ono sto je u kodu Bozije informacije.

Samo da jos nesto dodam o vjestackoj inteligenciji,
Opasnost od vjestacke inteligencije je da ne ugrozi prirodnu inteligenciju mnogo prije potencijalne potvrde teorije toplotne smrti vaseljene. Da vjestacka inteligencija ne bude oce-ubica jos u trecem milenijumu. (jednom prilikom se moze analizirati )

Asimov nije slucajno citirao 10-u dimenziju. Mnogi diskutatni znaju o cemu je rijec. Pazljivo prati razvoj teorije fizike u kojoj se opisuje jedinstvo materije i fizickih polja – njihove zajednicke prirode dok su razlicitosti manifestovane u razlicitim interferetnim kompozitima vibracija tih vlakana u velicinama na nivou Plankove dimenzije (to je za sada teorija za koju ne postoji realan vid eksperimenta, ali ima veliki broj pristalica). Vise dimenzije su upotrebljene da se ukomponuju dosadasnje teorije makrokosmosa i mikrokosmosa koje su u koliziji.

Da na kratko skrenem sa teme. Interesantno je da istocni narodi primjenjuju hiljadama godina kanji RI-izgovor „li“, kome je originalno znacenje vlakno, fiber, string, ali ga primjenjuju za definiciju onoga sto je zapadni ekvivalent logos-a iliti „primeval principle„. Sto Biblija kaze u pocetku bese rec iliti (u licnom prevodjenju) inteligentna informacija.

Sve je ovo implikacija potrebe covjeka za teorije o svemu. Ajnstajn je umro ispisujuci pokusaje matematicke formulacije objedinjene terije polja. Eksperimentalno je dokazana da za sada tri fundamentalne sile konvergiraju ka istom energetskom nivou pod odredjenim uslovima. Neznam koliko ima smisla da se pise o tome na diskusiji koja ce se ugasiti prelaskom na drugi „page“ u roku od dva-tri dana. To ostavljam ljudima koji ubijaju svoju dosadu u neogranicenim kolicinama. Sto ovde neko rece, uvijek imam na umu onaj oblacic kao u crtanim romanima „Imati osjecaj za mjeru o smislenosti komunikacije i iznosenju podataka“

Jos cemo nesto reci o dimenzijama.
Teoretska fizika objasnjava da „cestice“-(ogranicenost naseg rijecnika) neophodnost postojanja dimenzija u citavoj lepezi prostorno-vremenskog (spatiotemporal) sistema od nulte do 11 dimenzije, pocevsi od nulte dimenzije sa definicijom gravitona. Vjerovatno da prica nece biti zaustavljena na ovom setu dimenzija, jer matematika definise i beskonacno dimenzioni metricki prostor koji je pokriven aksiomima metrike koji je primjenljiv u teoriji signala (mada treba biti pazljiv sa matematickim determinacijama, posebno kontinuuma, te pojma neizmjerno velikog i malog u fizikalnoj primjeni. To je pokazala diskretizacija u obliku paketica zvanih kvant. U prevodu, treba biti pazljiv u primjeni ovih termina na fizikalni svijet). To samo pokazuje da covjek ima ozbiljna ogranicenja da direktno perceptuje niz pojavnih oblika fizike (nije u stanju cak da perceptuje 5D sistem, a teoretska fizika ima potrebu za daleko visim ili cak „nultom“ dimenzijom).

Poslije ovih ogranicenja covjekovog uma (znaju se limiti procesiranja mozga) kako da onda bude egocentrican i kaze a priori da ne postoji UZROK ove univerzalne dinamike, a ta ista fizika je kompletno zasnovana na univerzalnom kauzativnom principu i njegove homogenosti u kompletnom kosmosu.

Da ne bih letao po diskusijama, ponavljam razmisljanje iz diskusije stare godinu dana na temu sledeceg topic-a o postanku zivota prema Starom Zavjetu. U onaj set nelogicnosti, dodao bih i Nojevu barku i sizifovski posao skupljanja svih biljnih i zivotinjskih vrsta. Uzmimo samo smisao prikupljanja citave lepeze svijeta insekata sa milionima varijacija. Na primjer skupiti sve leptire na svim meridijanima. Dalje, dovoljno je da samo jedna selektovana jedinka na barci bude bez mogucnosti reprodukcije i zaboravimo taj oblik zivota. Ili moralno pitanje incesta u razmnozavanju covjeka sa Adamom, Evom i sinovima (samo jedna zena). Svakako da je opis postanka u Starom Zavjetu na nivou covjeka u rasponu od 3500 B.C. do 500.B.C. Velika je steta, moze biti i nenadoknadiva za religiju u XXI vijeku, sto se stvara dogma oko evidentno nemogucih predodzbi postanja.

Vrijednost Starog Zavjeta je moralna komponenta u Mudrim Izrekama, Knjizi mudrosti, Salomonovim pricama,…. Ovu ideju zastupam od prvog ucestvovanja na ovoj diskusiji.

Samo mala digresija: ako sam kritikovao postanje po Starom Zavjetu i Nojevu barku, onda ne znaci da negiram sve. Molim bez iskljucivosti, jer one bi mogle uzrokovati nenadoknadivu stetu religiji u XXI vijeku..

Sledeci topic;
Hipoteza o nastanku morala u sukobu izmedju liderstva i oportunizma pra-humanoidskog copora ka istom je dobrano prozaicna, jer takvi nisu bili zbog anarhicnog negiranja uloge liderstva, vec prije svega zbog borbe za „titular“ novog lidera.
Prirodna genetska selekcija zahtjeva liderstvo da bi se poboljsale performanse sledece generacije, a organizacija u obliku copora, krda, jata obezbjedjuje vecu vjerovatnocu opstanka vrste.
Sto implicira da borbe za liderstvo u pra-humanoidskom coporu i sledecim generacijama ne moze dati moralne implikacije u obliku ljudske potrebe da pomogne slabijem i nemocnom koju definise vjera hiljadama godina pre Hrista. Cak sta vise ta borba ju negira. A nas razum osjeca moral kao nesto prirodno. I taj moral nije igra slucaja.

Uzecu primjer kada se prijatelj zrtvuje i rizikuje zivot da spasi ranjenog druga. Gore opisani copor to shvata kao prirodnu selekciju i ostavlja povredjenog na nemilost, cesto i majka nekog mladunceta copora ako joj je ugrozen zivot. Stvar opstanka. Ali to nema vezu sa moralom koji covjek posjeduje.
Odgovor na moguce replike nije obavezan u kratkom vremenu.

p.s. Vjerovatno da je bilo propusta u redosledu. Nemam namjeru da korigujem.

Извор: SerbianCafe.com (дискусије)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: