Да л′ тко и тебе, Соларићу, гледи ?

Права „БИО“ храна се гаји у потпуно природним условима, на сунчевој светлости, из семена са самосталном могућношћу репродукције, …

Posted in Србија, здравље, земљорад, кувар by Соларић on 4 априла, 2009

Vodič za emigraciju

Kako se hranite u Americi?

Преузето са:  elitesecurity.org

Pici man @ 14.01.2008.

Čovek jednostavno razmišlja na način jednog pravog pravcatog vekovnog proizvodjača čiste i zdrave NORMALNE hrane – seljaka koji nije još podlegao „novim tehnologijama“ proizvodnje i odgovara „iz prve ruke“ što izgleda vama gradjanima koji prvo pre konzumiranja hrane čitate na kutijama iste koliko plastike i olova sadrži, … naravno da nije jasno i nikada i neće biti. Ista je priča i oko LEKOVA u toj americi gde postoje oni „zdravi“ i oni manje zdraviji iako nose identično ime ali ne iste cene … No, da se vratimo na hranu …

Znači, kako bi jeli zdravu BIO organsku hranu, moramo se latiti MOTIKE radi suzbijanja korova, formiranja guzice prema traktorskom sedištu, udisanju mirisa stajskog djubreta i naročito potrazi za zdravim semenom sa samostalnom neograničenom mogućnošću reprodukcije koje se polako gubi pod genetski modifikovanim semenima. Hmm … sa stanovišta jednog seljaka koji je ceo život koristio svoje domaće seme salate, kupusa, šargarepe, paradajza, krastavaca, krompira, kukuruza, …. jeo svoje domaće jabuke i kruške, … i svoje domaće životinje koje su primera radi nosile „domaća“ jaja hranjene domaćim kukuruzom, ječmom, pšenicom, zelenom masom … da ne govorim o sušenom mesu ili uopšte „domaćim“ svinjama koje gle čuda nemaju ni gram holesterola iako imaju više masnog nego mišićnog tkiva (i to opet naravno saznajemo iz izvora nekog stranca – nemaca koji su tako nešto ispitivali a ne od naših eminentnih gradjana kojima smeta spominjanje amerikanaca u negativnom svetlu) je zaista veoma čudno kada sada čita tekstove i žalopojke onih koji bi pre kupovine i konzumiranja hrane na njenom „pakovanju“ da pročitaju koliko ima štetnih materija ili koliko goji kako bi navodno održavali liniju ..

ghost2k3 je hteo reći da na selu i dalje hvala bogu ljudi konzumiraju dosta iz tkz. „zdrave hrane“, čak bi mogli reći konzumiramo etiketiranu „BIO“ hranu, koja se u gradovima prodaje za tri puta veću cenu (što je i normalno jer se takva hrana ne može proizvoditi u velikim količinama) i da je potpuno u pravu kada veli da njegovu babu ne može tamo neki debeli amer učiti (koji je jeli prethodno govorio kako je najbolja hrana baš u Mac-u iz razloga BRZE ZARADE, pa kada se shvatilo da to uništava organizam opet na insistiranje raznih „nevladinih i zelenih“, onda brže bolje da onu koju smo ranije odbacili kao teško proizvodivu malo ukrstimo sa tehnologijom i prodajemo kao BIO, ma da ..) kako da gaji, bere i priprema svoje šljive ma šta vi mislili o našoj poljoprivredi i „hranjenju pola Evrope“.

Jer, hraniti „pola Evrope“ nećemo moći zdravom BIO hranom ma šta lagali i govorili nama samima ili svima ostalima ili čak slušali tudja ubedjenja o tome da je moguće. „Zdrava šargarepa“ nije ona koja se od nicanja pa do berbe gaji ispod najlona, u zemlji natopljenoj veštačkim djubrivima, prskana hemijskim sredstvima ii genetski modifikovanog semena koje jeli daje mnogo veće prinose. Ako bi velike prinose, moramo se pomiriti sa time da takva hrana nije i nikada neće moći biti „BIO“ ma šta pisalo na kutiji i samoj etiketi. Prava „BIO“ hrana se gaji u potpuno prirodnim uslovima, na sunčevoj svetlosti, iz semena sa samostalnom mogućnošću reprodukcije, … i naravno, ne daje ni 30% prinosa koliko daje „nova“ BIO ili kako god želeli nazvati hranu. Kakva li je stvarno ona koja nije „BIO“ … ne želim ni da pomišljam.

Svaka čast na rezonovanju gospodine @ghost2k3 i shvatanju „problematike“:

Citat:

ghost2k3: Prvo su im punili glavu brzom hranom, nagojili ih, pa onda im sada prodaju „organsku“ hranu?! Vidim poceli i kod nas da prodaju organsko voce, jabuke?! Pa reko, a kakve su ove pored, duplo jeftinije, neorganske? Plasticne?

Pa ranije je sva hrana bila „organska“ kako vole pomodari da je zovu, pa su onda zarad brze zarade napravili „losu“ hranu, pa se sad opet vratili na organsku, ali po znatno vecim cenama …

Citat:

Andrej013ili mozda da sve ljude sa poljoprivrednog faxa prebacimo na zanat kod njegove bake pa da zivimo u zdravlju i veselju?

„Poljoprivredni faks“ je i nastao na osnovu zanata kojim se bavila „baba“ i svi ostali po poljima ove divne naše … niko na njemu nije izmislio „toplu vodu“. Na nesreću, poljoprivredni fakultet je naročito danas u službi velikih industrijskih proizvodjača koji treba da prehrane milione gladnih usta u velikim gradskim sredinama, samim tim pomogne u brzoj proizvodnji masovnih količina hrane koja brzo sazreva, duže traje do raspada(kvarenja), zbog velikih količina je vrlo jeftina i povoljna, i ne odstupa previše od one koju je proizvodila „baba“ nekada.

Na kraju svih krajeva, ultimativna težnja poljoprivrednih fakulteta i ustanova je boldovana rečenica gore koju su baš oni degradirali u misiji proizvodnje jeftine hrane, velikih prinosa i naročito važno -> biljaka otpornih na bolesti — uhhh ovo je tek za raspravu — uzmeš, modifikuješ osnovno seme sposobno za samostalnu reprodukciju koje je opstalo hiljadama godina, seme koje je dala sama priroda radi navodne zaštite od bolesti, šetočina, većeg prinosa i dobiješ JALOVI hibrid koji napadaju nove bolesti i štetočine koje su HILJADAMA puta razornije od osnovnih prirodnih bolesti koje su napadale i napadaju osnovno prirodno seme i još dobiješ seme koje samostalno dalje ne može da se razmnožava. To je uspeh poljoprivrednih fakulteta? Svaka im onda čast.

Tužno je to da sve ovo što sam ovde nabrojao može lako da se etiketira pod BIO bez obzira na sve okolnosti.

Citat:

Andrej013: kako onda to da ove zdrave hrane nema HILJADU puta vise?

po tvojoj logici, samo bi ona opstala.

evo ti i matematicki:

parazit ove godine unisti 10% kukuruza.

sledece godine, „ovi nasi pokvareni pametnjakovici koji donose djavolju hranu u usta nase jadne prelepe dece“ modifikuju kukuruz tako da ga taj parazit ne napada.

ali, ‘oces vraha, kada sledece godine dodje sledeci parazit koji je „HILJADU puta stetniji“ i unisti, hm… 1000×10%=10000%

dakle, unisti 100 puta vise kukuruza nego sto je zasadjeno.

dakle, ajde plz objasni kako ta unistena namirnica uspe da dodje do nasih najsrpskijih MAXI diskonta?

Dolazi samo ZATO što se prska i tretira hemijskim sredstvima zvanim herbicidi i pesticidi u nenormalnim količinama, čak se samo seme tretira raznim otrovima prilikom sadnje. Dolazi takodje zato što je samo seme genetski modifikovano da razvija „nenormalan“ prinos (namerno pod navodnicima). Takodje se zemljište tretira ogromnim količinama veštačkog djubriva jer bez njega i nabrojanih OTROVA nema proizvoda na našim trepezama i naravno rafovima MAXI diskonta. Takodje, nakon berbe postoji tretman pojedinim „otrovima“ radi sprečavanja klicanja i kvarenja. Takodje, dolazi i iz uvoza ako naša proizvodnja zakaže što je čest primer usled vremenskih nepogoda i sl., a da toga niko nije svestan jer nigde ne piše ili piše pogrešno …

Govorim samo to da se i ovakvi proizvodi svrstavaju bez ikakvih predrasuda u „BIO“ i prodaju tri puta skuplje po Evropi, eto.

S’ druge strane ne pokušavam da povedem raspravi ili svadju jer mi nije namera naročito oko pojma hrana, već pokušavam da vam utuvim u glavu da je jedini i pravi BIO proizvod onaj koji bere opisana „baka“ i ni jedan drugi. Ne može biti BIO paradajz onaj koji se gajio 70% svog životnog ciklusa u staklenicima, lejama i sl., prostorima ma koliko se pokušavalo to etiketirati sa „BIO“ oznakom.

Jer laički sudeći, ukus takvog paradajza i onog koji je ceo svoj vek proveo pod otvorenim nebom od samog nicanja pa do berbe NEMA VEZE jedno s’ drugim. No, bez obzira se etiketira kao BIO ako je sazreo pod sunčevom svetlošću, nije naknadno tretiran hemikalijama radi sazrevanja ili drugim štetnim materijama po raznim tabelama koje odredjuju šta spada pod BIO a šta ne.

Zar mislite da je BIO proizvod pile koje za mesec dana dostigne 1.5kg, ili krme koje za svojih dva meseca teži 100kg? Ne to nisu BIO proizvodi i svima je jasno, ali takodje nisu ni BIO proizvodi (iako se u to svrstavaju) one živuljke koje se hrane raznim „prirodnim“ koncentratima u zatvorenim prostorima farmama ma koliko se predstavljali i etiketirali kao BIO. Najpoznatiji primeri su „lude“ krave u Engleskoj koje su proizvodile nazovi BIO mleko.

Jedina prava „BIO“ kokoška ili svinja su one koje šetaju slobodno pašnjacima, jedu zrnastu hranu tipa kukuruz, pšenica i sl i piju zdravu vodu …. jedino pravo BIO povrće je ono koje je zasadjeno od semena sa sposobnošću samostalne reprodukcije i od vremena sadnje do sazrevanja je ceo svoj ciklus provelo pod otvorenim nebom bez pokrivanja, tretiranja hemikalijama i otrovima, … negovano i okopavano ručno.

No, ovo uopšte nije srž teme i ja kao i vi svi odoh u off-topic. Mislim da je sama tema posvećena maniji ili nazovimo to kako hoćemo obraćanja pažnje na razne energetske vrednosti i hemijske sastojke same hrane koje kupujemo u kutijama i raznim najlonima. Svi su postali veliki stručnjaci i poznavaoci hemijskih sastojaka hrane, veliki poznavaoci onoga što je dobro za naše telo i organizam i onoga što tačno treba uneti kroz odredjenu vrstu i oblik hrane … Verovatno će to produžiti ili životni vek „obrazovanijih“ zemljana, ili će im povećatio inteligenciju ako budu danas pazili koliko miligrama b259s41 budu uneli u svoj organizam pobogu, … manimo samoproklamovane manekenke koje ulice koriste kao modne piste, već spomenimo mog vodoinstalatera koji balavi i to „stručnim terminima“ o proteinima i belančevinama da ne govorim vitaminima i hrani koja iste sadrži, dnevnim potrebnim dozama, … šta je onda čudno za zasićeni svet u americi recimo?

Jednom rečju, i ovo je kao i mnogo štošta ovih dana/godina postalo čisto POMODARSTVO kako i sam korisnik čije mišljenje mnogo cenim iz ove teme reče – @ghost2k3.

Baš bi zanimljivo bilo videti Srpskog seljaka koji na pijaci donosi jaja svojih kokica u korpi pored koje stoji tabela -> nutrition facts of my egs, haha!~

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: