Да л′ тко и тебе, Соларићу, гледи ?

Od kada su Sciptari na Balkanu?

Posted in повесница, SerbianCafe by Соларић on 2 маја, 2009

Od kada su Sciptari na Balkanu?

honeybrownale 21. avgust 2007.

Vise mi je muka da slusam Sciptare  kako do besvesti ponavljaju kako su oni potomci Ilira a kako Srbi cute na ovu laz. Sciptari veruju da kad ponove laz 1000 puta da će ona postati istina.

Međutim, ono sto je manje poznato je od kada su Sciptari na Balkanu.

Da li neko može da postira navode iz literature sa hronoloskim pregledom
dolaska Sciptara na Balkan, a ne samo pozivanje na Djordja Manijaka.

Znaci:

a) Vizantijski izvori
b) srpski izvori
c) ostali izvori

coachenko (student)

21. avgust 2007. u 05.06

honeybrownale

Nema tu ništa nepoznato, ali krenimo redom…

Mit o ilirskom starosedelastvu Arbanasa nastao je u nemackoj istoriografiji XVIII veka kod istoricara Johana Tunmana. Znaci, ta teorija vrsnjak je Francuske i Americke revolucije. Ona je zasnovana na jednom istorijskom presedanu vezanom još za anticku istoriografiju. Naime, u II v.p.n.e. Klaudije Ptolomej je u svojoj kartografiji na teritoriji danasnjeg siptarskog grada Kroje locirao ilirsko pleme Albana. Vise od deset vekova kasnije na istoj teritoriji govori se o oblasti Arbana, tj. narodu Arbanasa, … Tako recimo prvo pominjanje Arbanasa u na ovim prostorima zabelezeno je tek u XI veku. „Najstarije istorijske vesti o Albancima poticu iz XI veka. To su dva podatka: jedan u vizantijskog istoricara Mihaila Atalijata [pisao sedamdesetih godina XI veka], a drugi u Aleksijadi, Cuvenom delu Ane Komnine o vladavini njenoga oca cara Aleksija I [1081-1118]. Prema Mihailu Atalijatu, u pohodu vizantijskog sicilijanskog namesnika i uzurpatora Georgija Manijakisa iz Draca prema Solunu 1043. godine ucestvuju kao vojnici i ”Arvaniti„ tj. Albanci.[1] U sličnoj situaciji, ali sa obrnutom ulogom, javljaju će Albanci i 1081., tada Normani iz juzne Italije na celu sa Roberom Gviskarom i Boemundom u toku invazije vizantijske obale opsedaju i osvajaju Drac. Vizantincima pomaze tada jedan srpski odred pod dukljanskim princom Bodinom, kao i nešto Arbanasa [”Arvanita„]. ” – Dimitrije Bogdanovic,

Knjiga o Kosovu, pogledaj na

http://www.rastko.org.yu/kosovo/istorija/knjiga_o_kosovu/index.html .

Dakle, iz ovoga se može zakljuciti da se Arbanasi na ovim prostorima, u skladu sa vizantijskom istoriografijom, pojavljuju tek u XI veku i to kao placenicka vojska.

Pogledajmo sada još neke ubedljivije dokaze, koje je u Srbiji jako malo ljudi videlo. Naime, radi se o politckoj karti Karla Velikog iz 814.godine, nasoj javnosti dostupnoj tek od skora, na kojoj se vidi raspored naroda na Balkanu početkom IX veka. Ova karta prvi put je objavljena u The Public Schools Historical Atlas, edited by C. Colbeck, published by Longmans, Green, and Co. 1905. Može se pogledati na sajtu univerzitetske biblioteke Teksaskog univerziteta u Ostinu na

Na njoj se lepo vidi  Srbija do Peloponeza, ali i kavkaska Albanija u predelu Zakavkazja. Znaci, autohtona postojbina Arbnanasa je zaledje Prometejeve planine. Ni traga od balkanskog starosedelastva… Inače, ova karta razvejava i brojne fantazmagorije hrvatskih megalomana.

Kad smo već kod istorijske kartografije vredi pogledati na

granice Dušanovog carstava, koje su bitno drugacije od onoga cemu nas uci udzbenicka istorija. Tu se vidi da su Mačva i delovi Bosne ulazili u sastav Dusanovog carstava sto je znatno severnije od nama znanih severnih i severozapadnih granica srpske srednjevekovne imperije. Navodi na razmišljanje… The truth is somewhere out there!

honeybrownale

21. avgust 2007.

COachenko, naravno da je istina poznata i nasi neprijatelji je znaju. …
Svaki policijski inspektor bi jasno uvideo o cemu se tu radi:

Sciptari sebe zovu Sciptarima na svom jeziku, a Albancima na tudjem. To ih raskrinkava ko su i šta su. TO je kao da neko ko se lažno predstavlja nosi u dzepu ličnu kartu sa svojim pravim imenom.

Svaka prica o plemenu Ilirskom plemenu Albana nema veze sa njima. Ilirsko pleme se nije zvalo Sciptar.

Pored toga, reč sciptar znaci brdjanin, a Iliri su bili pomorski narod. Sciptari nemaju svoju maritimnu terminologiju, sto je nezamislivo za maritimni narod.

Primera ima milion…

Mene interesuju konkretni dokumenti o njihovom prvom dolasku u srpske zemlje u danasnjoj Albaniji.

Извор: SerbianCafe.com (дискусије)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: