Да л′ тко и тебе, Соларићу, гледи ?

Нажалост децу васпитава ТВ, када то не ради ТВ ту је улица и кафићи а онда долази виртуелни свет…

Posted in Србија, друштво, медији, родитељи, SerbianCafe by Соларић on 13 маја, 2009

Блеји омладина

neimar 10. maj 2009.

Srbija ne zna šta sa mladima
Ivana se oko tri sata ujutro vratila sa žurke iz jednog beogradskog kluba. Ustala je posle podneva, skuvala veliku šolju crne kafe, upalila cigaretu i pokrenula internet sajt za druženje, popularni „fejsbuk”. Ivana ne ide u pozorište, muzeje ili galerije, retko čita knjige i ne bavi se sportom, ali zato često gleda TV, sluša tehno ili folk i obožava da predveče „izbleji” sa društvom…

Irena Radisavljević

Коментари:

Neko daleko

To je pojava, koja tek treba da se ukoreni. Onoga trenutka, kada potpuno uvedemo ‘demokratiju’ u državu, tada će narod vladati jedino svojim daljinskim upravljacima ili veb stranicama, tacnije samo onim programom sto mu se bude servirao. I šta ocekujete od mladih? U vreme Milosevica, koga već toliko krivite, ja sam na televiziji mogao cuti i pank i rok, čak i neke potpuno antirezimske stvari, koncerti takođe, a sada u ‘demokratiji’ gde je rok, gde je pank? Pa vi ste samo naucili bolje od Slobe, kako se gusi ljudska svest i to sada primenjujete, savrseniji ste i uredjeniji i podmukliji, ali ničija nije vecno gorela. Ljudi će da progledaju kad tada.

roditelj

Omladina je prepuštena „blejanju” i potrošačkom mentalitetu namerno. Što smo gluplji to se lakše nama vlada. Rastu generacije kojima će se lako manipulisati. Da li znate da u osnovnim školama popravni ispit postoji samo na papiru, ja nisam čula da je zadnjih godina iko išao na popravni. Znači iako ne uči završiće osnovnu školu. Ocene dece se na roditeljskim sastancima predaju roditeljima na papiriću da se „zaštiti” dečija privatnost. Nema sramote, neprijatnosti.. Ako neko dobije ukor ne sme se reći njegovo ime, niti to smanjenje ocene iz vladanja utiče na uspeh. Znači deca bukvalno mogu, i rade u školama šta im padne na pamet (tuku nastavnike, drugove, kradu, drogiraju se, piju…) Pretpostavljam da su ove metode preuzete iz EU, ali mislim da tamo deca nose uniforme i imaju kazne, suspenduju se određeno vreme sa nastave (oni treba da idu u školu svojom voljom, a ne zato što moraju) i tim suspendovanjem sa nastave oni to i shvate. „Blejanje” je društvo namerno organizovalo.

Josarian

Deca od 14 godina izlaze do ponoci, ali i kasnije, jer vrše pritisak na roditelje činjenicom da, ukoliko se ne uklope u taj model bivaju predmet podsmeha. Šta sutradan to dete može da radi? Pa, ništa. Do popodne spava, a onda se sprema za sledeće „blejanje”. Koje interese može da razvije? Pa, nikakve! Koja su rešenja? Bilo je pokušaja da se ograniči rad klubova i lokala PREKO RADNE NEDELJE. Sećaju se mnogi da je taj predlog jedno vreme bio vrlo aktuelan, a onda je polako izbledeo i niko ga i ne pominje. Argument protiv toga je da je Beograd grad koji živi noću i da je to deo njegovog imidža. Čak i da je to tačno, a nije, Beograd je samim tim grad koji spava danju i ne radi ništa. Na „trulom” i manje „trulom” zapadu se zna ko može u koje lokale da uđe, sa koliko godina,a škola se bavi decom. Uostalom, zašto bi deca živela drugačije?! Učlaniće se u neku stranku, završiti neku dopisnu „mega, sega, grand…” školu i biti uspešan mladi kadar… Mi smo to od njih napravili!

Goran-Zr

Na našu veliku žalost: „VAŠ ČLANAK JE ISTINIT”, a sve to vidi „VELIKI BRAT”, a zamislite nije kriv samo Sloba nego i ove nove kvazi demokrate. Sa zapada smo prihvatili sve što je loše, ako uopšte imaju išta dobro.

Nikola Fg

Izgleda da je postalo pravilo svih novinara i „novinara” za sve probleme i negativnosti kriviti Milosevica. To vazi i za ovaj clanak, a tema je bas zahvalna za analize svih vrsta. Analiza u ovom clanku je povrsna, neobjektivna i u pedagoskom smislu apsolutno amaterska. Nemam nameru da izigravam Milosevicevog advokata ali gospodo on je mrtav, a nije na vlasti 9 godina. Hoće li to biti izgovor za sve promasaje i u sledećem veku ako kao država i narod budemo postojali mada u tom pogledu nisam optimista. Poenta je da sve dobro ili loše u vaspitanju mladih generacija dolazi iz kuce /roditelja/, a skola i drustvo treba da budu samo nadogradnja. A šta se kod nas desava. Mladi se vaspitavaju „bir-festovima”, narkomanskim hepeninzima, gej paradama i tako dalje. država se ulizuje takozvanim navijacima i ne sankcionise ih i šta posle svega ocekivati. Tako nastaju samo anarho-destruktivne generacije ciji je moto „lezi hlebu da te jedem”. Takvi su sad i na vlasti i zato imamo to što imamo

www.blic.rs/_komentari.php?id=91805&mode=view
———–

Е да само блеји омладина, него блеје и новинари, а све су научили од власти која ионако ништа не зна да ради већ само да блеји да су ‘за све криви Милошевић и деведесете’ и да ће се све решити у ЕУ а дотле не липшите магарци до зелене траве…

Dr_Blizak (student)

10. maj 2009.

Nema pomoći. Osecaj covestva , karaktera , ideala , gledano kroz formu neke zajednicke drustvene prizme se polako gasi. Ustupa mesto regredirajucem egocentrizmu. Šta ćeš ti pricati i o cemu nekome od koga vise znaš? Da mu preporucis knjigu jer ima unjoj nečeg sto mu treba? Moja prijateljica profesorka Srpskog kaže da problematičan ucenik donese u skolu potvrdu na kojoj piše „ opravdavam sve postojece izostanke mog deteta.”. Šta vise reci. Oni mladi koji su kroz gen nasledili osecaj „portage za svojim Ja” su nezavidnoj situaciji. Ako si student ili si već diplomirao to ti je veliki minus kod drugih. Treba da si fudbaler ili pevac…Poceo sam da cenim rome (nek neko neizkonstruise nešto) jer kod njih nema narkomana i slusaju muziku indijskog melosa u kome postoji dusa. Nema turbo folka.

likota 10. maj 2009.

Честитам Ти на овој предивној теми неимаре. Треба Србима отвирати очи… то нам је најсветија дужност.

Dr_Blizak (student)

10. maj 2009.

„Ako neko ima mozga da zaradi na ovim zombijima i treba …”

—————–

da , ali zobiji su svud oko nas. Moras sa njima odrastati. A onda se osecas kao bela vrana sto nisi kao oni. A privatnih skola sa pedigreom kod nas još nema.

abvgd (Сељак)

10. maj 2009.

Могу се само спасити појединци…не могу се масе окренути на другу страну, јер су школство, медији, закони у рукама злотвора. Политичари су само слуге, немају истинску власт. Истинску власт имају банкари, капиталисти из сенке који су, на пример, финансирали и Хитлера и Лењина. Они су тренирали и Милошевића и Туђмана. Они контролишу све политичаре на власти, на ЦЕЛОМ СВЕТУ. Дакле, не може се променити ништа код нас, док се цео свет не промени…зато се могу спашавати само појединци.

Свако добро свима.

S_r_n_a_ 10. maj 2009.

Hm…da, problem jeste, a i steta. Nejljepse godine djeci prodjose…vrijeme koje nikada neće moći nadoknaditi. Vidim i sama…kod mene vece, u otadzbini zora – vecina ‘online’. Nisu samo u pitanju djeca iz gradova. Ima tu i djece sa sela, koji ucestvuju u seoskim poslovima. Ima tu djece koja se uspjesno bave sportom, rade i privredjuju. Nešto mislim da će tu djecu proći da će se zasititi. Procitah skoro jedan komentar, jednostavan i zdrav, „jao majko moja vidi nas pricamo preko fejsbuka!!!!” Svjesni su, sto je najbitnije, da trace vrijeme.
Mada, isto tako, pomislim da se doslo do faze ‘nema dalje’…drustvo na vrhuncu. Izmišljeno je sve što se izmisliti moglo.
Da li je doslo vrijeme da se prijatelji pale i gase na dugme?
Lijenost duha, ubija sve one prelijepe ljudske osobine…razvija se izuzetna sebičnost, prestajemo da gledamo na ljude kao na ziva osjecajna bica.
Nadam se da ovaj trend ne gradi dvostruke licnosti, generalno.
Samo uz ogromne napore i podrsku porodice može da se ide iz ovog problema. A šta gdje porodice i podrske nema,

loret (kvizer)

10. maj 2009.

Одговорно тврдим, какви су родитељи деца су сјајна!!!! Пукла је карика генерацијска од 1945. па до седамдесетих, ТО не може добро и правилно да васпита своју децу јер је и оно неваспитано и наопако, по комунистички усмерено.Част изузецима.Обнављање народа је дуг процес, нарочито у овим околностима.Али не треба одустајати иако је стање депримирајуће.Родитељи морају да схвате да су они најодговорнији за своју децу.Ко ће да их усмери ако они неће?!

stari_vujadin (хајдук)

10. maj 2009. u

Слажем се, сестро. Гледам поједине мајке како своје већ готово тридесетогодишње синчиће буде уз кафицу око пет поподне, ваљда чекају да зађе сунце, да их не спржи…очеве који ни сами нису васпитани да имају неки други циљ осим материјалног…
Родитељи немају времена, деца га имају у огромним количинама.
Поред усвојене ћерке, сада већ одрасле, имам хвала Богу, двогодишњег сина. Мораће и он, поред редовне школе, да има још једну школу-музичку, сликарску, неки од спортова, шта било, како би му се слободно време смањило на најмању могућу меру. Другог пута нема. Наравно, уз услов да родитељска љубав има праву пуноћу и меру, а не претвара се у патолошке пројекције.

Sigisbert (profesor)

10. maj 2009.

Slazem se sa Danicom. Mnogi roditelji decu ostave za racunarom, misleci da su im tako deca bezbedna, „na oku” i pod kontrolom. A sa decom treba razgovarati. Medicina kaže da ziva reč i citanje mnogo bolje razvijaju mozak nego onako pasivno ubacena informacija uz pomoć racunara.

Imam sina koji ima 15 godina i trudim se da sto manje bude bez obaveza. Smatram da je vrlina kada neko opsti interes pretpostavi licnom interesu, pa se trudim da se i ja tako ponasam. Danas se zuti potomci titovih kozara pitaju „šta mi je država dala?” a mi, koji volimo svoju zemlju, uvek se pitamo „šta mogu da učinim za svoju državu i svoj narod?” Tako vaspitavam i svog sina.

neimar 10. maj 2009.

Нажалост децу васпитава ТВ, када то не ради ТВ ту је улица и кафићи а онда долази виртуелни свет да их коначно баци у несвест – пожељно стање у коме ни деца ни родитељи не размишљају ни о чем другом већ само о оном што им се сервира – укратко први како да преживе, а други о испразним начинима да утуцају време.

Лек је нажалост индивидуалан. Само освешћени родитељи имају шансу да освесте децу. Обрнуто се нажалост ретко дешава.

Извор: SerbianCafe.com (дискусије)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: