Да л′ тко и тебе, Соларићу, гледи ?

Отпор према ветрењачама у Немачкој и у ЕУ јако расте

Posted in економија, Uncategorized by Соларић on 5 јуна, 2009

Немачка лови сваки дашак ветра

У овој великој земљи чак 24.000 мегавата, десет одсто укупне инсталисане снаге њене електропривреде, почива на ветрењачама

Слободан Костић

[објављено: 03/05/2009]

Милош Бобић , 04/05/2009,

Овај чланак је школски пример крајње некритичног и површног извештавања без основног познавања материје!

Инсталисана снага ветрењача од 24.000 мв била би реализована само када би ветар непрекидно дувао оптималном брзином. То међутим никада није случај, јер ветар или не дува, или дува прејако, па ротори због опасности лома морају да се искључе, или дува преслабо.

У задњем случају, када ветар уместо са 6 м/с дува само 3 м/с, енергетски учинак се преполовљује са трећом потенцијом, тј. осам пута је нижи. Због тога је њихова просечна упосленост у Немачкој само око 20%, ветрењаче дакле мирују и не производе ништа током 80% времена. Оне осим тога повећавају зависност од гаса, јер је због несталности и треперења нужна иснталација додатних брзостартујућих гасних турбина као извора балансне енергије којима се одржава стабилност фреквенције мреже.

Због наведеног отпор према верењачама у Немачкој и у ЕУ јако расте: основана је европска иницијатива против ветрењача EPAW (http://www.epaw.org), а у Швајцарској су забрањене, јер она не дозвољава нагрђивање природе од које између осталог живи. Демохришћанско-либерална влада у Хесену је смањила број површина намењених инсталацији ветрењача са 55 на 5, а тренутно се води битка о њиховом повећању на 8 или 13.

Тврдња да ће Немачка до 2020 повећати удео „зелене“ енергије на минимум 50% није тачна, циљ је 20%. Аутору препоручујем да се следећом приликом повеже са Проф. др. Хелмутом Алтом (Prof. Dr. Helmut Alt, Fachhochschule Aachen) који би му сигурно веома радо испричао интересантне детаље о негативним аспектима „зелене“ енергије и о политичкој позадини њеног лобирања у Немачкој.

Извор: Политика Онлајн (коментари корисника)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: