Да л′ тко и тебе, Соларићу, гледи ?

Bobi Fiser je jedan od najvecih sahista koje je svet do sada imao,…

Posted in спорт by Соларић on 28 новембра, 2008

PAHKO (slovoslagac) – 23. januar 2008.

Pre svega Bobi Fisher je jedan od najvecih sahista sveta i covek koji je od saha napravio sport gde se, kao i u ostalim sportovima, može lepo zaraditi. On je imao svoju cenu i igrao je samo ako tu cenu dobije. To nije ništa negativno.

On je prvi uvideo da nema razloga da sahisti nisu placeni na isti način kao i fudbaleri ili teniseri. On je igrao svoj zadnji međunarodni mec na Sv. Stefanu za milion dolara! Nema tu nikakve „ljubavi” prema Srbiji.

Time je prekrsio zakone svoje otadzbine o (nepravednim) sankcijama prema Jugoslaviji koja se u to vreme deklarisala kao neprijatelj SAD, i kao takvom trebalo je da mu se sudi i eventualno presudi odgovarajuca kazna.

On je znao da time krsi zakon i da će zbog tog meca biti gonjen, ali je ipak odlucio da radi protivno zakonima svoje zemlje. Milion dolara nije „macji kasalj”! Sa tim novcem moga je da živi gde god hoće.

Za njega njegova zemlja ionako nije predstavljala neku veliku stvar. Istina je da je on bio protivnik americke politike, ali zbog toga nije bio proganjan. U Americi je uvek bilo, a ima ih i danas, neprijatelja politike koju vodi bilo koja americka administracija.

U Americi nije protivzakonito da se govori i radi protiv americkog predsednika i americke vlade. Svedoci smo svakodnevne kritike, napadanja i ismejavanja americke politike i administracije. Ali u Americi postoje zakoni kojih se svi moraju pridržavati. Ako se neki od tih zakona prekrsi onda prekrsiocu sleduje sud i kazna.

Bobi Fiser je prekrsio jedan (ili vise) od tih zakona i zbog toga je bio optuzen, ali sa milion dolara u dzepu mogao je da se odseli gde je hteo da bi izbegao sud u svojo zemlji.

U Srbiji i dijaspori ima Srba koji će okrenuti ledja svojoj zemlji za „paklo cigareta”! Mozete misliti šta bi učinili za milion dolara. A sve uz izgovor da „ne volu srpskog predsednika, srpsku vladu i srpsku politiku”. Bobi Fiser je jedan od najvecih sahista koje je svet do sada imao, ali je istovremeno, svesno ili nesvesno, postao i izdajica svoje otadzbine.

Kao sahista može da sluzi za uzor svakome, kao izdajica svoje zemlje može da sluzi za uzor samo nekolicini. Neki od njih su se već izjasnili u gorenapisanim komentarima.

Izvor: SerbianCafe.com

http://home.att.ne.jp/moon/fischer/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: