Да л′ тко и тебе, Соларићу, гледи ?

Обликовање и контрола маса

Posted in друштво, медији, образовање, тајна удружења, филозофија by Соларић on 20 новембра, 2008

oblikovanje i kontrola masa , 07/11/2008

Prije nego što se vratite svojim omiljenim TV programima i dnevnim novinama, dopustite mi da navedem šta je rekao jedan od najpoznatijih specijalista za pitanja propagande, Edward Bernays. Bernays je autor knjige Propaganda.

On je bio nećak poznatog psihoanalitičara Sigmund-a Freud-a i pomoćnik William-a Paley-a, medijskog magnata koji je osnovao CBS i proveo na njegovom čelu skoro 50 godina.

Svojim vlastitim riječima, Bernay’s nam otkriva kako se upravlja Amerikom: „Kada razumijemo mehanizam i motive grupne svijesti, onda je moguće da kontrolišemo i upravljamo masama onako kako nama to odgovara, a da one toga uopšte nisu svjesne … Jedna svjesna i inteligentna manipulacija organizovanim navikama i javnim mnenjem masa je veoma važan elemenat u demokratskom društvu.

Oni koji manipulišu ovim nevidljivim društvenim mehanizmom sačinjavaju jednu nevidljivu vladu i to je ona sila koja istinski vlada u našoj državi…. U skoro svakom aspektu našeg svakodnevnog života, bilo da se radi o sferama politike ili biznisa, o našem socijalnom ponašanju ili etičkom razmišljanju, mi dominiramo uz pomoć relativno malog broja ljudi … koji razumiju mentalne procese i socijalno ponašanje masa. Oni su ti koji povlače konce koji kontrolišu svijest javnosti.“

Извор:  Политика а.д. (коментари корисника)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: